Ще успеят ли таблетите да “убият” компютъра?

 Щеше да е по-подходящо ако тазгодишното шоу за потребителска електроника в Лас Вегас Electronics Show (CES) беше прекръстено на Consumer Tablet Show – изложение за таблети.

След успеха на Apple iPad през 2010 с неговите продажби, надминаващи 10 млн. броя, всевъзможни конкуренти започнаха да вадят таблети. Равносметката е над 80 таблетни устройства, дебютирали на търговското изложение за електроника през януари.

На CES изглеждаше сякаш всяка по-голяма компания представя най-малко един нов таблет като част от своята линия от продукти“, каза Джонатан Стрикланд, технология експерт на HowStuffWorks.com.

Таблети представиха едва ли не всички фирми по азбучен ред – от Acer Iconia да Vizio Tablet, през Blackberry Playbook, Motorolla Xoom, Samsung Galaxy Tab и много други по средата. Очакваната през третото тримесечие нова операционна система на Google Android, Honeycomb, също ще усили интереса към таблетите, различни от Apple.

Може би предвкусвайки този бум на таблетите, Forrester Research коригира своите прогнози за 2011 г. и посочи, че продажбите ще достигнат 24,1 млн., а не както по-рано превиждаше компанията – 8,4 милиона броя.

Едно от основните предположения, което промени нашия модел, е коефициентът на заместване, за който ние смятаме, че ще бъде по-близо до този на MP3 плейърите или iPhone устройствата, отколкото до този на персоналните компютри“, казва анализаторът на Forrester Сара Ротман Епс в своя блог с разяснения на новите цифри.

„Въпреки че със сигурност се използват за работа и производителност, таблетите все повече се доказват като лайфстайл устройства у дома и на работното място. Точно затова смятаме, че потребителите ще ъпгрейднат по-бързо към по-новите модели, отколо биха ъпгрейдвали при традиционните утилитарни устройства като персоналния компютър“, допълва Епс.

Все още остава неясно дали възходът на таблета вещае смъртта на „утилитарния“ PC. Възможно ли е таблетите да убият PC компютрите?

Въпреки че прогнозите за продажби на таблети са изключително обещаващи, Стрикланд и други технологични експерти се съмняват, че тези нови устройства могат напълно да засенчат компютрите.

„Изследователските компании като Gartner докладват в своите статистики за 2010 г., че продажбите на таблети изяждат пазара на PC. Но от технологична гледна точка аз не мисля, че таблетите могат да убият компютрите, просто защото таблетите не са предназначени да се справят с всичко, което персоналните компютри могат да правят добре. Таблетите са допълнение към компютрите, но не ги заместват“, казва Стрикланд.

Forrester Research прогнозира, че един от всеки трима американци ще притежава таблет към 2015 г., което в превод значи 44 милиона броя годишни продажби. Но по данни на Gartner, световните доставки на PC са достигнали около 350 милиона през 2010 г., което означава, че растежът при продажбите на таблети все още е доста хилав.

Компютърът няма да си отиде в скоро време, но неговата роля ще се промени драстично през това десетилетие, смята Джо Уилкокс, автор в BetaNews.com. „Мобилните устройства, свързани към облака, са следващата голяма епоха в компютърните технологии“.

Разбира се, таблетите побеждават компютрите от гледна точка на преносимост и развлечение, но докато достигнат възможностите за създаване на съдържание, характерни за настолните и преносимите компютри, нямат шанс да ги изместят, нито да ги „убият“. Точно в момента таблетите имат по-скоро междинна роля на компютърния пазар, уютно разположени между пълнофункционалните, мощни компютри и джобните смартфони.

Таблетът е просто още едно устройство за носене и с изключение на размера на екрана то се припокрива с редица функции на смартфоните, каквито повечето от нас вече носят на колана си, в задния джоб или в чантата си“, казва Уилкокс.

по темата: „Ще успеят ли таблетите да “убият” компютъра?”

добавете коментар...

  1. Jordan

    Според мен все още е много рано да се говори за убиване на някои технологии, настолния си е настолен, лаптопа си е лаптоп, а таблета тепърва ще се развива, но няма да замести напълно стандартното PC. Всеки сам си решава кое за какво ще го използва и е подходящо за неговата цел за употреба.

  2. Stupid Tablet Komp

    КОмпа да живеее и пад или таблет да мрееее !!!!!!!!!!! компа си е наи добре измислено нещо И пада не стружа ко кат е пренусим и какво като се продава много компа остава класика!!!!!!

  3. 5ко

    когато таблетие започнат да стават за игри/не говоря за онлайн игри/ може и да се говори за такова убийство
    а до тогава може да спрете с пълненето на сайта с излишни глупави статии след излизането на всяка нова джаджа с операционна система било то таблет нетбук MID или друго подобно
    аре

  4. tableting

    кой както иска да го разбира – убият, изместят, но е факт че това започва да се случва. Лаптопите ще се изместят повече към бизнес сегмента – пътуващи бизнесмени които имат нужда от тях…ВСИЧКО ДРУГО (пък дори и бизнес) може да се прави с таблет, освен това не си вързан за бюро, маса а буквално навсякъде и в леглото можеш да браузваш, слушаш музика, четеш мейли и каквото и да е…

  5. Sirius

    А, бе че няма да ги убият е сигурно. Но бая ще ги притеснят, особено ако станат популярни и други модели освен айпад и се появят софтуерни приложения които правят таблета не само устройство за развлечения но и за работа. Скоро това ще се случи , най-много до 2-3 години.

  6. MNSP

    прогнозата ми е следната – таблетите ще заемат около 30 % от пазара, като поне половината ще са откраднати от компютрите. Познавам много хора, които вече използват постоянно таблети и направо са забравили за рс

  7. sy]

    (качествено съдържание, което получаваме безплатно)
    Има си хас да беше и платено… Тогава освен виртуални мухи тук никой друг нямаше да влиза :)))

  8. Sirius

    Таблетите ще изместват все повече компютрите! Това се случва и в момента. Ръстът при компютрите се забавя, а при таблетите е трицифрен сигурно. имат обаче неудобства този тип устройства и основнното е липсата на физическа клавиатура. Това изисква от потребителите да свикнат да работят с виртуалнатата тъч клавиатура. А както знаем, всяка смяна на навиците отблъсква потребители. Темата таблети срещу компютри се дискутира на най-високо ниво – във всички водещи издания по света, от анализаторите и фирмите в компютърната индустрия. До #1 коментатор: не може да е аргумент това че е една технология е на 30 години. На колко години е CD-то, флопи дискетата, да не говорим за други технологии, които сигурно и не си ги чувал, а те си отидоха? Помисли върху развитието на технологиите, вместо да плюеш, без да казваш нищо. Аз съм доволен от тази статия, харесва ми! И като цяло, ми харесва Технюз – качествено съдържание, което получаваме безплатно! Не е идеално всичко, вижда се че има ПР понякога, но има и много друга информация, която е полезна и добре поднесена.

  9. u

    Че таблетите нали и те са компютри? Ей, не разбрахте, че новите технологии се допълват взаимно, а не се “убиват” една друга като нас хората Още повече че сегашните таблети са с много ограничени възможности. Дано по-скоро дойде времето на таблетен компютър изцяло базиран на свободен софтуер и хардуер. Те тогава вече ще се доближат до възможностите на останалите компютри, защото потребителят ще може да си прави каквото иска със софтуера и да си ръчка какъвто иска код в компа, а не само разни скапани програмки, които са му позволени от производителя…

    http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3587591

  10. Да Убият!

    Стига сте писали малоумно, как се убива 30 годишен пазар?? И защо трябва да се убиват лаптопите от таблетите, аман от новия стил на писане със страшните думи за въздействие!! Имате претенции за сериозно издание, пък сте толкова ПОРЪЧКОВИ напоследък (визирам платените майкрософт статийки). Добре че от ежедневното ви четене преминах към месечно и не чувствам разлика 🙂 което си го тълкувам като намаление на качеството в материалите, Технюз! Поздрави!

Коментар